Sahabat-sahabat PASZBB

Terbaru di Aku Budak Balun!

  • Info Solat - Solat merupakan pengakuan taat setia antara manusia dengan Tuhannya, oleh itu hendaklah dilakukan dengan rasa taat, khusyuk, hormat, dan dalam keadaan b...
    4 years ago

Tuesday, July 14, 2009

Zakat?? Ramainya yang kufur nikmat!

Lebih 500 Ribu Individu Tidak Tunai Zakat Di Selangor

SHAH ALAM, 25 Jun - Kira-kira 40 peratus atau lebih 500 ribu individu Melayu di Selangor yang layak membayar zakat masih gagal berbuat demikian manakala syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pula sehingga kini hanya 1,300 syarikat sahaja yang sudah menunaikan tanggungjawab tersebut berbanding 15,000 jumlah sudah didaftarkan.

Dalam pada itu, sehingga Mei 2009 Lembaga Zakat Selangor (LZS) mencatatkan sebanyak RM15 juta zakat perniagaan sudah berjaya dikutip dengan 1,046 pembayar menjadikan jumlah keseluruhan kutipan zakat berjumlah RM73.7 juta.

Demikian kata Pengurus Besar, Lembaga Zakat Selangor (LZS), Hj Ahmad Shahir Makhtar pada Majlis Pembayaran Zakat Perniagaan dan Agihan Zakat di Hotel Quality pagi tadi dekat sini.

Sehubungan itu, Pengerusi Jawatankuasa Tetap, Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor, Dato’ Dr. Hassan Mohamed Ali menggariskan tiga langkah... ikuti sepenuhnya di sini

No comments:

Related Posts with Thumbnails