Sahabat-sahabat PASZBB

Terbaru di Aku Budak Balun!

  • Info Solat - Solat merupakan pengakuan taat setia antara manusia dengan Tuhannya, oleh itu hendaklah dilakukan dengan rasa taat, khusyuk, hormat, dan dalam keadaan b...
    3 years ago

Monday, August 10, 2009

H1N1 - Pertubuhan Kesihatan Dunia(WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia(KK) mengaku kalah!

Lapan lagi korban H1N1, jumlah 26-Malaysiakini
Ogos 9, 09 1:23pm

Lapan lagi dilaporkan meninggal dunia akibat influenza A (H1N1), menjadikan jumlahnya meningkatkan kepada 26 orang.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kematian tersebut dilaporkan antara 3 Ogos hingga hari ini.

Menurutnya, ada kematian tersebut yang hanya dikesan selepas dilakukan bedah siasat.

Beliau memberitahu pemberita di Kota Kinabalu bahawa sebahagian daripada kematian tersebut membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi.

Liow berkata, satu kematian dicatatkan pada 3 Ogos, diikuti dua lagi (5 Ogos), empat (6 Ogos) dan satu lagi pada 8 Ogos, lapor Bernama.

Menurutnya, dua daripada kes itu adalah dari Sabah. Yang pertama melibatkan seorang wanita obes berumur 24 tahun yang dirawat di Hospital Ranau pada 1 Ogos, yang mengalami demam dan batuk selama empat hari.

Wanita itu kemudian dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth (QEH) di Kota Kinabalu pada 5 Ogos dan meninggal dunia pada hari yang sama.

Satu lagi kes melibatkan lelaki berumur 74 tahun yang menghidap sakit jantung kronik yang dimasukkan ke QEH pada 3 Ogos, yang mempunyai sejarah mengalami masalah kesukaran bernafas selama sebulan dan demam selama sehari sahaja.

Lelaki itu meninggal dunia pada 6 Ogos.

Kes lain termasuk pelajar wanita berumur 20 tahun yang dirawat sebagai pesakit luar bagi penyakit serupa Influenza (ILI) pada 1 Ogos dan meninggal dunia di bilik asrama, lima hari kemudian; seorang lelaki berumur 48 tahun yang menghidap asma dan hipertensi dari Sarawak, dan seorang lelaki obes berumur 37 tahun dari Johor.

Liow berkata pada ketika ini, terdapat sejumlah 62 kes yang sedang menerima rawatan di hospital dan 13 kes lagi dirawat di unit rawatan rapi (ICU), manakala lima lagi kes disyaki H1N1 turut ditempatkan di ICU bagi menunggu keputusan.

"Setakat ini di Sabah, kes H1N1 yang disahkan ialah 402 kes, dua kematian, tujuh sedang dirawat di hospital di mana seorang dalam ICU, dan tujuh lagi kes ILI, sementara menunggu pengesahan," katanya.

Menurut Liow lagi, terdapat kanak-kanak yang terlibat tetapi tidak mempunyai butirannya.

Katanya, 35 sekolah telah ditutup di Sabah akibat wabak H1N1.

Tranungkite - Dari Forumers

badan dunia WHO tidak akan updatekan serta merta angka kematian H1N1 dari seluroh dunia mulai sekarang. Kata badan dunia itu, langkah update ni tidak mendatang kan apa2 faedah membendung perebakan wabak H1N1.

Hatta kat Malaysia pun KK dah praktikkan melambatkan pengisytiharan kematian. Angka kematian tiada pada hari2 tetentu, dan pada hari2 tertentu diumumkan angka kematian yg ada kalanya bukan utk hari itu shj, malah satu atau dua tiga hari lepas.

H1N1 adalah hampir sama pandemiknya, bahayanya dengan SARS, AVIAN Flu atau JE(nipah virus) atau denggi( hanya bermisim je dan bleh mudah diusahakan utk mengelaknya). Kesemua penyakit2 itu dengan cepat bleh meragut nyawa manusia bila terkena jangkitan.

Kenapa badan dunia dan juga pihak berkuasa negara2 masih tidak bersungguh melakukan langkah pencegahan.

Apakah konspirasi mereka?

Apakah mereka menunggu sehingga keadan menjadi lebih teruk lagi supaya kematian lebih berleluasa. Supaya vaccine H1N1 cepat laku dipasaran bila dunia berada pada tahap itu. Klau tidak R & D vaccine nih tidak menguntungkan mereka.

No comments:

Related Posts with Thumbnails