Sahabat-sahabat PASZBB

Terbaru di Aku Budak Balun!

  • Info Solat - Solat merupakan pengakuan taat setia antara manusia dengan Tuhannya, oleh itu hendaklah dilakukan dengan rasa taat, khusyuk, hormat, dan dalam keadaan b...
    4 years ago

Saturday, August 8, 2009

Forensik Malaysia?? alahaiiii!!!
Teman tak faham betapa bodohnya forensik Malaysia nih!
Mungkin kena tengok dengan lebih kerap lagi drama-drama CSI di AXN..
Tengok betapa cekapnya dan amanahnya mereka membuat penyiasatan.

Antara jawapan Ahli Kimia Malaysia bila ditanya mengapa tak buat ujian adrenalin kat mayat mendiang Teoh, jawapan paling mudah minah tu " Polis tak suruh"??
Baik jawab " Polis tak bagi buat ujian lebih-lebih"!!!

Maksud teman bukanlah forensik tu bodoh, sebab dia lagi pandai dari teman yang Kimia dan Fizik pun 'ngam-ngam soi'!! masa SPM dulu..
Cuma cara ujian dijalankan macam takut-takut, terpilih-pilih.. Ini bahaya!!
Kes di bawah menguatkan lagi misteri 'kebodohan' forensik dalam menyiasat kes ini..

Plaza Masalam - Misteri Tingkat 15 (tingkat 14 pejabat SPRM)
sumber - ummiani

Lawatan Koroner Azmil Muntapha Abas dan pegawai inkues ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Shah Alam telah menimbulkan lebih banyak persoalan mengenai kematian Teoh Beng Hock.

Ini kerana kesan, yang mungkin darah, ditemui di ruang tangga dari tingkat 14 - pintu masuk utama ke pejabat SPRM - ke tingkat 15 pejabat tersebut.

Lebih banyak kesan terdapat dalam sebuah bilik di tingkat 15. Yang memeranjatkan ialah koroner dimaklumkan bahawa polis tidak mengambil sampel dari kesan tersebut.

Peguam Lim Lip Eng yang mewakili keluarga Teoh berkata, pada mulanya koroner dijadualkan melawatkan keseluruhan tingkat 14, tetapi para peguam meminta supaya dilihat sekali tingkat 15.

"Kami sedang menaiki anak tangga ke tingkat 15 melalui pintu belakang. Bila kami sampai ke tingkat 15, kami dapat ada kesan sepanjang dua kaki atas lantai anak tangga tersebut.

"Kami bertanya kepada pengarah SPRM (Selangor) mengenainya, tetapi beliau tidak tahu. Pegawai penyiasat polis berkata beliau akan memeriksa kesan tersebut," kata Lim.

Apabila tiba di tingkat 15, mereka tidak dibenarkan melihat setiap bilik di situ.

Lim berkata, mereka ternampak lebih banyak kesan pada satu dinding bilik apabila mereka melihat menerusi kaca pintu.

"Ia nampak seperti darah. Saya tidak dapat katakan secara pasti. Sekali lagi, kami bertanya kepada pengarah dan pegawai penyiasat dan mereka kata mereka tidak tahu mengenainya dan tidak memasukkannya sebagai sebahagian daripada siasatan," kata Lim yang juga ahli parlimen Segambut.

No comments:

Related Posts with Thumbnails