Sahabat-sahabat PASZBB

Terbaru di Aku Budak Balun!

  • Info Solat - Solat merupakan pengakuan taat setia antara manusia dengan Tuhannya, oleh itu hendaklah dilakukan dengan rasa taat, khusyuk, hormat, dan dalam keadaan b...
    4 years ago

Wednesday, August 26, 2009

Lain orang kena sebat, lain orang rasa sakit!

oleh : ummiAnni

ummi terpanggil nak komen tentang isu hukuman sebat Kartika..hukum sudah dijatuhkan si tertuduh sudah mengaku dan terima hukuman yang diterima dengan hati yang insaf..dengan niat agar hukuman yang bakal dia terima akn menjadi pengajaran terhadap ramai umat Islam yang terjebak dengan arak..betapa suci niatnya..

seorang yang bersalah mengaku bersalah dan sanggup menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahannya kita anggap dia seorang yang berani...tapi yang pak2 menteri dan mak2 menteri tiba2 boleh hangatpijar ni kenapa..? mereka kah yang nak dihukum..? atau mereka terasa2 akan menerima hukuman yang sama..? kalau korang tak bersalah kenapa korang pulak yang lebih menggelabah..?

kalau pemerintah rasa kasihan pada Kartika tolong kawal anak2 Islam kita yang lain dari mendekati arak..baru la dikatakan pemerintah yang bertanggungjawab terhadap rakyatnya.. sepatutnya sebagai pemimpin negara yang mengaku sebagai hamba Allah..kita menyokong dan memberi semangat kepada Kartika untuk menjalankan hukukman demi maruah agama Isalm..

tapi bila dengar para pemimpin yang beragama Islam komen..aduii rasa malu la pulak ngaku depa2 ni pemimpin negara yang beragama Islam..

  • Mukhriz Mahathir cuba mempengaruhi mahkamah supaya menukar hukuman yang telah dijatuhkan dengan membebaskan Kartika

  • Menteri dalam negeri Hishamuddin pula menyatakan bahawa kerajaan belum bersedia mengenakan hukuman sebat kerana tidak mempunyai kepakaran dalam soal sebat menyebat ini.

  • Perdana Menteri Najib yang begitu perihatin terhadap pembelajaran rakyat terutama pelajar seperti Saiful Bahari dan membela hak wanita sejagat juga menasihatkan supaya Kartika membuat rayuan
Kartika keliru dengan jadual hukuman yang berubah...
Hukuman sebat terhadap model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno kerana meminum arak, yang sepatutnya dijalankan minggu ini, ditangguhkan bagi menghormati bulan Ramadan.

Pengerusi Jawatankuasa Dakwah dan NGO Pahang, Datuk Mohd Sahfri Abdul Aziz yang mengesahkan perkara itu berkata, Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) memutus untuk menangguhkan sementara hukuman sebat itu atas nasihat Ketua Hakim Syarie Pahang, Datuk Abdul Rahman Yunus


“Saya sangat keliru, mereka suruh saya pergi jalani hukuman tetapi sampai pertengahan jalan mereka suruh saya balik. Sekarang saya tidak tahu nak buat apa,"

http://3.bp.blogspot.com/_rbqlI_m1Ahg/ShwqvMpMv-I/AAAAAAAAD_k/5gCh9bV25jM/s400/Anak+Nazri+Aziz+(7).jpg
mereka2 ini apa hukuman yang sepatutnya diberikan..?

No comments:

Related Posts with Thumbnails